top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

У Амбасади Египта представљена емисија пригодних поштанских марака у част српско-египатских односа


Пошта Србије и Амбасада Арапске Републике Египат у Србији представиле су емисију пригодних поштанских марака у част јубилеја – 115 година дипломатских односа Србије и Египта. На свечаности у резиденцији амбасадора Египта у Београду, о развоју и дугој традицији дипломатских и пријатељских односа двеју земаља и мотивима за филателистичку емисију, говорили су Њ.Е. Басел Салах, амбасадор Египта у Србији, и Адам Софронијевић, директор „Србијамарке” Поште Србије. 


„Издавање комеморативне поштанске марке поводом обележавања 115 година од успостављања дипломатских односа између Египта и Србије је значајан догађај. Искрену захвалност упућујем Пошти Србије и Србијамарки на неуморном залагању и плодној сарадњи са Амбасадом, која је довела до издавања ове јединствене поштанске марке која одражава снажно пријатељство Египта и Србије”, рекао је Њ.Е. г-дин Басел Салах, амбасадор Египта, и додао: „Откривање поштанске марке је изузетан начин да се обележи деценијска историја повезивања и сарадње наше две земље. Изузетно сам срећан што ће ова поштанска марка ући у историју, како је дошла у посебном тренутку нашег значајног јубилеја.”

Њ.Е. Басел Салах и Адам Софронијевић

Овим поводом, Адам Софронијевић директор „Србијамарке” Поште Србије је рекао:


„Филателистичка емисија вредан је симболични и уметнички допринос Поште Србије обележавању великог јубилеја два народа и државе који су пре свега велики пријатељи, и још једaн знак да је Србија посвећена изградњи добрих односа са Египтом који, са задовољством закључујемо, у 21. веку доживљавају нови успон – у политичким односима, економији, туризму, пољопривреди, као и у науци, информационо-комуникационим технологијама и многим другим областима. Симболично се сећамо свих великих догађаја који су донели нове импулсе и покренули грађење дугорочних веза и односа наших држава, приказујемо нашу туристичку понуду, културну и уметничку продукцију и појачавамо културне и стваралачке везе које остају за будућност, док нам је је дипломатски јубилеј послужио као инспирација. Захваљујем амбасадору Салаху и Амбасади Египта на подршци и промоцији филателистичког издања, којим се, слободно могу да кажем, заједно можемо поносити”.

Софронијевић је амбасадору Салаху уручио на поклон издање пригодних поштанских марака нумерисано бројем 115. На филателистичкој емисији која садржи пригодну поштанску марку штампану у табацима од осам марака са вињетом, коверат првог дана и пригодан жиг, приказани су Зиндан капија на Калемегдану и Кефренова пирамида у Гизи, Смедеревска тврђава у Смедереву и Кајтбејева тврђава у Александрији. Уметничка и графичка реализација издања дело је Мирослава Николића и Марије Влаховић, креатора марака Поште Србије. Стручну сарадњу у реализацији емисије обезбедила је Амбасада Египта у Србији.



Извор и фото: Пошта Србије

bottom of page