top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

„Путевима пријатељства и филателије – Србија и Венецуела”



Министар иностраних послова Венецуеле Иван Хил Пинто посетио је изложбу филателије „Путевима пријатељства и филателије – Србија и Венецуела” коју је организовало Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат у сарадњи са Поштом Србије на Правном факултету Универзитета у Београду.

На изложби је приказана најзначајнија и највећа збирка венецуеланске филателије у региону која се налази у Музеју књиге и путовања. Приказан је целокупан развој венецуеланске филателије од првих марака штампаних у 19. веку до новијих издања – око 300 различитих марака.


„Приказан је само део наше збирке, пошто се у Адлигату налази око 700 различитих венецуеланских издања. Део приказаних марака сакупио је Влада Шестан, шеф кабинета Јосипа Броза и југословенски амбасадор, део је припадао Милану Вукосу, министру културе, директору РТС-а и амбасадору Југославије у Венецуели, а део је из моје породичне збирке”, изјавио је Виктор Лазић, почасни председник Адлигата.



Министар Иван Хил Пинто није крио одушевљење изложбом, која је постављена испред конференцијске сале у којој је министар пред многобројним професорима и студентима права одржао предавање „Спољна политика Боливарске Републике Венецуеле и друштвени утицај једностраних принудних мера”.


„Нисам могао да претпоставим да ћу овако нешто видети у Београду”, изјавио је министар који је нарочито био одушевљен поштанским маркама из 1886. године издатим током Гвајанске кризе, једине поштанске маркице на којима је приказана велика мапа Венецуеле, као и марке из 1882. године, када су успостављени односи Краљевине Србије и Републике Венецуеле.


На изложби су приказане и прве српске поштанске марке, прва марка штампана 1866. године са ликом кнеза Михаила Обреновића, марке из доба краља Милана и краља Александра Обреновића, укључујући такође марке из 1882. године и марке краља Милана са грешком.



Аутори изложбе су Виктор Лазић, Јована Трајковић, а српске збирке Јован Ашлер. Изложба је организована уз подршку амбасадора Венецуеле у Србији Њ.Е. Димаса Алваренга Гуере и шефа Катедре за међународно право и међународне односе Правног факултета професора Бранка М. Ракића.


Изложба венецуеланске и српске филателије на Правном факултету ће бити постављена до 1. августа 2023. године


У Музеју књиге и путовања Адлигата налази се једна од највећих и најзначајнијих збирки филателије у региону.


Током посете министра Београду потписан је споразум о укидању виза и договорено постављање бисте Боливару у Београду и Тесли у Каракасу.



bottom of page