top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Најзначајнији живи писац Мексика гост Адлигата


„Најзначајнији живи писац Мексика”, тако књижевна критика назива романописца и есејисту Хорхе Волпија (1968), познатог по роману “Потрага за Клингсором”, који је синоћ у препуној сали Музеја књиге и путовања Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат одржао књижевно вече у организацији Амбасаде Мексика у Београду и Удружења књижевника Србије.


Публици су се обратили Њ.Е. амбасадор Мексика у Србији Карлос Исауро Феликс Корона и Виктор Лазић, почасни председник Удружења Адлигат. Програм је водила преводилац Драгана Бајић.


Као студент права Хорхе Волпи је објавио критику мексичке књижевности (Crack Manifesto), промовишући тако свој рад и рад још неколицине младих аутора. Волпијеви романи одступају од магичног реализма и осталих трендова у хиспаноамеричкој књижевности, окренути су ка карактеризацији ликова и изучавању академских тема, нарочито историје и науке, а радња је често смештена ван Јужне Америке.



Волпи се бави и културном дипломатијом: био је директор Културног центра Мексика у Паризу, а сада је директор Културног центра Мексика у Мадриду. Био је члан жирија Сајма књига у Гвадалахари, директор Канала 22, владиног телевизијског програма посвећеног култури, а сада је директор Међународног фестивала Сервантино, најзначајнијег фестивала културе у Латинској Америци.


Од 2007. године предаје мексичку књижевност и друге предмете на универзитетима на три континента, између осталог на Националном аутономном универзитету Мексика и Католичком универзитету Чилеа, а гостујући је предавач и на америчком Принстон универзитету.


Превођен је на 25 језика. Изабран је за Витеза реда уметности и књижевности Француске и Витеза реда Изабеле Католичке Шпаније. Примљен је у почасно чланство Удружења Адлигат, а обећао је да ће за мексичку збирку Музеја књиге и путовања у Београду поклонити личне предмете.


Волпи је гост Просефеста у Новом Саду где ће 27.9.2023. године у Културном центру Новог Сада у 20 часова одржати још једно књижевно вече.



Извор и фото: Адлигат

bottom of page