top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Свечано отварање изложбе „Поклон-збирка Драгише Брашована” у Музеју примењене уметности

У Музеју примењене уметности у понедељак, 15. јануара у 18 часова биће одржано свечано отварање изложбе „Поклон-збирка Драгише Брашована”.


„Поклон-збирка Драгише Брашована” представља преко 100 експоната – слика, скулптура, цртежа, стилског намештаја, дела примењене уметности и документарног материјала.

Сви ови предмети, који су били део ентеријера у кући у улици Страхињића Бана у Београду, на јединствен начин говоре о укусу и опредељењима знаменитог архитекте, као и о његовом породичном животу. Поставка пружа сасвим другачији поглед на Брашована као супруга, очуха, естету, љубитеља уметности и пријатеља.


Изложбу прати двојезични каталог са текстовима др Дарка Полића, архитекте и Иване Јањић, кустоскиње, документарни филм Радио-телевизије Војводине и виртуелна 3Д реконструкција простора у ком је Драгиша Брашован живео, а који је реализовала мср Снежана Мијић, конзерваторка.


У понедељак, 15. јануара, на свечаном отварању публици ће се обратити:


• мср Биљана Јотић, директорка Музеја примењене уметности

• Др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске

• Проф. др Дубравка Ђукановић, директорка Републичког завода за заштиту споменика културе


Реализацију пројекта омогућило је Министарство културе Републике Србије, а помоћник министра, Данијела Ванушић ће свечано отворити изложбу.


Извор и фото: МПУ ФБ

bottom of page