top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Изложба „Баладе о коралу” Ђоана Алвада у Институту Сервантес


Августа 1917. године, усред Првог светског рата, немачка ратна подморница погодила је пароброд Љанишен у близини обале Кадакеса. Тим поводом у Алт Емпорда стиже породица грчких морнара Контос, која ће радити на растављању потонуле олупине.


Ова породица се на крају настанила у Кадакесу, посветивши остатак свог живота истраживању морских дубина, док су за живот зарађивали као рониоци и пецароши корала на рту Кап де Креус.



Узимајући ову истиниту причу као полазиште, изложба фотографија Ђоана Алвада „Баладе о коралу” представља фотографски есеј сличан авантуристичком роману, на пола пута између документарног и замишљеног путовања.


Ова поставка бави се људима, животињама и биљкама који припадају свету који је аутору непознат једнако као и свет у дубинама мора, окружен јединственом телурском енергијом Кап де Креуса.



Ђоан Алвадо (Алтеа, 1979) је фотограф који живи у Барселони од 2005. Његов рад усмерен је на коришћење маште као алатке којом реинтерпретира окружење, превазилазивши на тај начин његово пуко документарисање.


Део Алвадових радова налази се у јавним колекцијама у Немачкој, САД, Португалу, Француској и Шпанији. Излагао је у просторима као што су Палата вицекраљице (Барселона), Фототека Кубе (Хавана), Форум уметности (Брага, Португал), Фондација Антонио Перес (Куенка), фестивал Circulations ( (Париз), Институт Сервантес у Београду, Фондација Mihael Horbah у Келну. Његови пројекти су објављени у међународним часописима попут Newsweek, CNN, The Washington Post, El País, Der Spiegel, The Guardian, Liberatión, Fisheye, Burn Magazine, Leica Fotografie International (LFI), El País, La Repubblica, између осталих.



Извор и фото: Институт Сервантес

bottom of page