top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Изложба „Посвета београдском школству” поводом манифестације „Дани европске баштине у Београду”


Завод за заштиту споменика културе града Београда 15. септембра у 19 часова у Великој галерији Дома војске у Београду изложбом под називом Посвета београдском школству отвaра овогодишњу манифестацију Дани европске баштине у Београду. Ова манифестација се традиционално одржава сваког септембра већ две деценије, a oве године је централна тема Живо наслеђе. Школе које живе више од века показују да је Београд део великог европскогнаслеђа и ресурс о коме сви треба да бринемо са посебном пажњом.


Приказујући образовне објекте који су утврђени за споменике културе, Завод за заштиту споменика културе града Београдаје изложбом желео да приближи непокретно културно наслеђе и широј јавности. Одабрани документарни материјалистиче школе које од свог подизања до данас сведоче о историјском развоју Београда, али и просветитељства на нашем поднебљу. Посетиоци ће моћи да сазнају нешто више о објектима који су уједно и симболи нашег града попут Основне школе „Краљ Петар Први”, Друге женске гимназије у којој је данас Електро-техничка школа „Никола Тесла”, као и о другим споменицима културе који су одржали првобитну намену у континуитету деценијама.



Током припремања изложбе и детаљног истраживања фонда одлучили смо да публици представимо је до сада не приказан материјал из богате збирке Документационог центра Завода за заштиту споменика културе града Београда. Посебну захвалност исказујемо школским институцијама које су своју драгоцену грађу уступили за изложбу, чиме је она добила интерактивни карактер и потврдила дугогодишњу сарадњу Завода са београдским школама, споменицима културе. Реализацију изложбе подржали су – Медија центар „Одбрана”, Педагошки музеј у Београду, позајмивши експонате из свог депоа, Удружење „Стара Бежанија” и као и београдске школе.


Ауторка изложбе је Љубица Радовановић, историчарка уметности. Заинтересовани ће имати прилику да изложбу посете у Великој сали Дома војске у Београду од 15. септембра до 21. октобра 2023. године.


Специјалне гошће на отварању изложбе биће харфисткиње Музичке школе „Станковић”, још једног споменика културе који ће бити представљен на изложби.



Посебан догађај биће уприличен у петак 22.09.2023. године када ће Завод повезати два сегмента свог деловања организовањем стручног вођења кроз град под називом „Београдско наслеђе и образовање” и стручног вођења кроз изложбу. Окупљање је предвиђено испред Музеја Вука и Доситеја, Господар Јевремова 21 у 17 часова.



bottom of page