top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Изложба „Свети коњи – небески јахачи” у сарадњи МАУ и Словенског етнографског музеја у Љубљани

Сарадња МАУ са Словенским етнографским музејом у Љубљани

На изложби „Свети коњи – небески јахачи” која траје од 20.10.2022. до 14.1.2024. у Словенском етнографском музеју у Љубљани (СЕМ) представљено је богато наслеђе симболичких значења коња и јахача у културама света. Као резултат истраживања и тумачења кустоса др Марка Фрелиха, међуинституционалне и међународне сарадње, на овој изложби заступљени су записи, илустрације и изабрани предмети из збирки СЕМ и још шеснаест словеначких и иностраних музеја.



Из збирки Музеја афричке уметности у Београду, на изложби „Свети коњи – небески јахачи” у Љубљани посетиоци могу видети седло из Марока које привлачи погледе златним везом на црвеној кожи, симболичне мотиве који одликују етиопску украсну тканину за коња, као и фигуре коњаника резбарене у дрвету и друге артефакте из западне Африке.



Поводом још једне успешне сарадње, али и поводом великог јубилеја који ове године обележава СЕМ – 100 година од оснивања, Марија Милош, виши кустос МАУ, присуствовала је 24.9.2023. године ауторском вођењу др Марка Фрелиха кроз изложбу „Свети коњи – небески јахачи”. Посетиоце изложбе том приликом др Фрелих је упознао и са дугогодишњом плодном сарадњом између две институције, која је започета још 1979. и 1980. године разменом гостујућих изложби Музеја афричке уметности из Београда и Словенског етнографског музеја из Љубљане.



Извор, фото и видео: МАУ

bottom of page