top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Српски песници Милутин Ђуричковић и Ана Стјеља у ужем избору за песничку награду у Кини



Српски књижевници и песници, чланови Удружења књижевника Србије, др Милутин Ђуричковић и др Ана Стјеља нашли су се у ужем избору за Међународни песничку награду у Кини. Ова значајна књижевна награда традиционално се додељује у оквиру Пролећног фестивала „Гала” у Пекингу.


Пролећни фестивал кинеске поезије „Гала” увек се придржавао концепта „велике поезије” која спаја древно и модерно, те комбинује кинеску и западњачку поезију. Награде покривају области поезије (нове поезије), класичне поезије, античке поезије, поезије у прози, лирике, превода и културног туризма, због чега је постала најсвеобухватнија награда за поезију.


Ове године је по други пут установљена Међународна награда за песнике. Њена сврха је да комуницира са светом, промовише кинеску поетику на широком простору, истакне културно самопоуздање и прошири интернационални простор кинеске културе.


Истовремено, доприноси размени кинеске и стране поетике и промовише интеграцију, иновативност и развој светске поетике.


Као песничка награда за јавну добробит, привукла је велику пажњу јер су се организатори увек придржавали кинеске културне позиције, кинеске културне естетике и кинеског културног духа. Нема сумње да је развој кинеске поетике неодвојив од света.


Развој светске поетике неодвојив је од Кине. Кина треба да пружи већи подстицај развоју поетике у будућности. Скромни напори организатора овог фестивала постали су светло кинеског културног самопоуздања и окосница духа кинеске културе. Због тренутне неповољне епидемијске ситуације, додела награда на 9. Пролећном фестивалу поезије „Гала” 2023. биће одржано у јануару, у Пекингу.


Овим поводом организатори су објавили листу кандидата међу којима је тридесетак песника из целог света.



Извор и фото: mp.weixin.qq.com

bottom of page