top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Српски књижевник Власта Младеновић нови члан Словенске академије књижевности и уметности


Власта Младеновић, књижевник, примљен је у чланство Словенске академије књижевности и уметности, са седиштем у Варни, Бугарска. Чланови ове реномиране институције су најпознатија и најзначајнија имена књижевности и уметности словенских земаља. Из Србије су раније примљени академик Љубомир Симовић, академик Матија Бећковић, академик Емир Кустурица...


У образложењу Управног одбора Словенске академије књижевности и уметности истиче се да је Власта Младеновић, познати српски песник и културни посленик, дао и даје велики допринос очувању словенског културног идентитета и језика, као и развоју културне сарадње и афирмацији књижевног стваралаштва.


Власта Младеновић рођен је 1956. године у Шаркамену код Неготина (источна Србија). Објавио је преко тридесет песничких књига, три антологије поезије источне Србије, Антологију српског песништва, на арапском језику, у Каиру, књигу књижевних приказа српске поезије, приредио и уредио сијасет монографских и периодичних публикацијa. Књиге су му објављене у Италији, Румунији, Француској, Египту, Македонији, а песме су му преведене на многе светске језике. Заступљен у значајним антологија српске поезије и књижевним лексиконима. Добитник је „Драинчеве” и других књижевних награда у земљи и иностранству, као и високих признања за допринос култури. Оснивач „Музеја црне крајине” и један од покретача Крајинског круга и Борског сусрета балканских књижевника. Уредник је часописа „Развитак” у Зајечару.



Фото: Лична архива


bottom of page