top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Промоција новог романа Зорана Живковића „Бела соба” на Сајму књига у Београду


У петак 28. октобра од 16 часова на Београдском сајму књига биће одржана промоција новог романа Зорана Живковића „Бела соба”. Разговор о књизи биће уприличен у Арени Хале 1А, у сали „Иво Андрић”, а поред аутора, говориће и књижевна критичарка Милена Ђорђијевић.


Роман „Бела соба” изворно се појавио у марту 2022, на енглеском језику у издању престижног издавача Кадмус преса (који је издао Живковићева сабрана прозна дела на енглеском у 34 тома), а шест месеци касније роман је објављен и на српском језику у издању Завода за уџбенике.



Роман је настао после петогодишњег прекида прозног стваралаштва и представља импресивно заокружење целокупног опуса Зорана Живковића, писца, професора универзитета и најпознатијег проучаваоца књижевне фантастике у Србији и једног од најпознатијих проучавалаца књижевне фантастике у Европи. Радио Београд емитовао је овај роман, у седамнаест наставака, 2021. године – текст је, из рукописа, прочитао сам аутор.

„Ово је заправо роман о писању последњег романа, али и резиме свега онога што сам до сада написао и објавио. Изгледа да ми 22 књиге нису биле довољне да кажем све о прози, па сам морао написати и ову”, казао је Живковић.

Угледни амерички књижевни критичар Глен Расел Живковићев роман оцењује изузетним, понајпре због дистинктивног ауторског гласа, којег описује својеврсном комбинацијом гласова Роалда Дала, Борхеса и перјаница средњеевропске фантастике Гогоља, Буглакова и Кафке. Угледни критичар Вашингтон поста Мајкл Дирда, добитник Пулицерове награде, поводом овог Живковићевог романа, препоручио је нашег књижевника за Нобелову награду за књижевност.


Роман „Бела соба” ускоро ће се појавити и на италијанском, турском, португалском и словеначком језику.



Аутор: Алекса Ђукановић



bottom of page