top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Пригодно филателистичко издање поводом 210 година од рођења Петра II Петровића Његоша


Пригодним филателистичким издањем под називом “210 година од рођења Петра II Петровића Његоша”, обележавамо овај важан историјски јубилеј и одајемо почаст једном од највећих песника и филозофа ових простора.


Петар II Петровић Његош (1813 – 1851) био је православни владика црногорски и брдски и поглавар Старе Црне Горе и Брда од 1830. до 1851. године. Био је поштован као владар, који је радио на уједињењу црногорских племена и на проширењу територије Црне Горе, а остаће највише упамћен као аутор епске поеме „Горски вијенац”, која се сматра за једно од највећих ремек-дела европске и светске књижевности.



Прикупљао је народне песме које је објавио у збирци „Огледало српско”. Иако без формалног школовања, читањем и промишљањем Његош се све више духовно развијао и све је дубље и потпуније уобличавао своје уметничко изражавање, па је у последњих седам година свог живота створио три најважнија дела: „Луча микрокозма”, „Горски вијенац” и „Лажни цар Шћепан Мали”. Дела су му превођена на више језика, укључујући и јапански.


Сахрањен је на Ловћену на месту где се данас налази Маузолеј који је пројековао Иван Мештровић.


Мотив на марки: Портрет Његоша, Петар Лубарда, четрдесете године 20. века, димензије 96 x 80 цм, уље на платну, приватна колекција



Мотив на вињетама и на коверти: Његошев маузолеј на Ловћену израђен по нацрту Ивана Мештровића, Мирослав Николић


Стручна сарадња: Удружење књижевника Србије


Графичка реализација издања: Надежда Скочајић, академски графичар.






.

bottom of page