top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Нови роман Ласла Блашковића „Царинска улица у Новом Саду” у издању Архипелага


Нови роман познатог романсијера и песника Ласла Блашковића „Царинска улица у Новом Саду” недавно је објављен у издању Архипелага у едицији Златно руно, у сарадњи са Футура публикацијама из Новог Сада. „Царинска улица у Новом Саду” је роман по сликама и улицама Новог Сада.



Блашковићев роман је необична модерна хроника града од тридесетих година XX века до наших дана. Полазећи од уметности и животне судбине модернистичког сликара Богдана Шупута, који је, између осталог, забележио Нови Сад и његове улице и прозоре у једном историјском тренутку, Блашковић прати како ову уметничку авантуру која ће се завршити у историјским удесима Другог светског рата, тако и динамику самог града који се мења, али у тим променама нужно чува и неке трагове минулог времена. Блашковићево приповедање у Царинској улици у Новом Саду инсистира на аутентичности и документарности, због чега други део романа постаје низ документарних прилога различите врсте који изнутра осветљавају поједине епизоде из првог дела романа. Узбудљива потрага за чињеницама једног живота и једне уметничке авантуре одводе писца, а за њим и његовог читаоца, до питања где се данас налази Царинска улица у Новом Саду и да ли уметничка сведочанства о једном граду, његовим улицама и људима трају дуже од сведочанства било које друге врсте.

Ласло Блашковић је у Царинској улици у Новом Саду написао прворазредни новосадски роман нашег времена.


Ласло Блашковић је у књижевност ушао као песник објављујући низ песничких књига (од књига „Гледаш”, „Златно доба” и „Црвене бригаде” до „Ритам-машине” и „Живота бацача коцке”) за које је добио важне песничке награде и неподељено признање књижевне критике.


Од краја деведесетих и романа „Свадбени марш” Ласло Блашковић је присутнији као романсијер. За своје романе Блашковић је добио Награду Друштва књижевника Војводина за књигу године, Награду Фонда „Борислав Пекић”, Награду САНУ из Фонда „Бранко Ћопић” за најбољу књигу године и Награду „Стеван Сремац” за прозну књигу године.


Блашковићев роман „Мадонин накит” изабран је међу десет најбољих српских романа

написаних после пада Берлинског зида који су саставни део антологијске едиције 100 словенских романа. Овај роман објављен је и на енглеском језику. Поред „Мадониног накита”, најпознатији романи Ласла Блашковића су „Мртва природа са сатом”, „Адамова јабучица”, „Турнир грбаваца”, „Посмртна маска”, Разбрајалица” и „Пратећи вокали”.


Проза и поезија Ласла Блашковића преведени су на енглески, руски, француски, немачки, мађарски, пољски, румунски, словачки, украјински, македонски, бугарски и

словеначки језик.


Објављивање романа „Царинска улица у Новом Саду” подржала је Фондација „Нови

Сад – Европска престоница културе”.

bottom of page