top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Лесковачки новинар Данило Коцић објавио две књиге на тему књижевности и језика лесковачког краја

Данило Коцић, дугогодишњи дописник Политике из Лесковца и члан УНС-а објавио је две књиге – „Говор Лесковца и југа Србије међу дијалектима српског језика“ и друго, допуњено издање књиге „Лесковачки писци и њихово доба“
Данило Коцић

Прва студија износи оцене о специфичностима језика и дијалеката овог дела Србије, наводећи акценте уз изнете примере. Подсећа на најзначајније лингвисте који су се бавили овом темом, али и бројне ствараоце који су писали на дијалекту завичаја.

У другој књизи, на више од 1.100 страна Коцић представља књижевно и публицистичко стваралаштво „Српског Манчестера“ од 1878. године до данашњих дана. По наводима аутора ова књига настала је из жеље да прибележи, “макад узглед, у фрагментима, који камичак сјаја о људима, писцима, и не само њима, који и данас стварају, каткад потпуно заборављени или врло мало признати у средини којој су поклонили најлепше године и своје најлепше снове”.

Издавачи обе књиге су Народне библиотеке из Власотинца и Удружња писаца града Лесковца, а њихово објављивање подржао је град Лесковац у оквиру пројекта о културном стваралаштву и издавачкој делатности.

Коцић је, објавио тридесетак књига – збирки песама, прича, афоризама, романе и неколико студија. За досадашњи књижевни, публицистички и новинарски рад добитник је бројних признања међу којима и октобарских награда родног Власотинца и Лесковца.


Извор: УНС

bottom of page