top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Изложба „Жена…живот Палестина” уметнице Раван Анaни отворена у Етнографском музеју


Самостална изложба радова палестинске уметнице Раван Анaни (Rawan Anani) под називом „Жена…живот Палестина” отворена је у Етнографском музеју у Београду.


Раван Анани (Фото: ФБ)

Раван Анани (Rawan Anani) рођена је у Јерусалиму, члан је Удружења палестинских уметника од 2015. године. Ћерка је познатог палестинског уметника Набила Ананија. Прву самосталну изложбу одржала је у Данској кући у Рамали – Палестина. Следе: групна изложба у Zawyeh галерији АлБирех (Палестина 2019); групна изложба у Палестинском музеју САД Њујорк – САД (2020); самостална изложба у Кхалил Сакакини Културном центру у Рамали (Палестина 2022).



Уметница је о свом раду рекла:


„На сликање ме је инспирисао мој отац. Провела сам велики део свог детињства гледајући га како слика у његовом атељеу. У мојим сликама палестинско наслеђе је увек било присутно кроз палестинске фолклорне хаљине, калиграфију, палестинске пејзаже или чак палестинске старе куће. Тенденција ми је да се фокусирам на палестинске жене, које симболизују земљу, продуктивност и отпорност. Већ 20 година живим ван Палестине, али носталгија за родним градом побеђује када цртам, срце ми чезне за овом прелепом земљом, што је уочљиво у мојим сликама. На моје радове велики утицај остављају места на којима сам живела, места које сам посетила и доживела. У последње време сликам старе градове и села. Свака слика приказује- говори причу о богатству нашег наслеђа.”


Изложба Жена…живот Палестина” чијем отварању је присуствовао и палестински амбасадор у Београду, Њ.Е. Мохамед Набхан биће отворена од 14 до 20. децембра 2022.



Извод и фото: Етнографски музеј



bottom of page