top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Изложба „Вајар Сретен Стојановић и простори тактилности” у Спомен-збирци Павла Бељанског

Сретен Стојановић (Фото: Спомен-збирка Павла Бељанског)


Изложба „Вајар Сретен Стојановић и простори тактилности” поводом 125 година од рођења Сретена Стојановића, свечано је отворена 23. марта 2023. године. Изложба је реализована у сарадњи Спомен-збирке Павла Бељанског и смера Сценска архитектура, техника и дизајн, Одсека за уметност и дизајн на Департману за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука у Новом Саду.



Публици су се обратили мр Милана Квас, управница Спомен-збирке Павла Бељанског, Марта Ђармати, виши кустос Спомен-збирке, др ум. Јелена Јанев и др Татјана Бабић са смера Сценска архитектура, техника и дизајн, као и др Татјана Дадић-Динуловић руководилац Одсека за уметност и дизајн. Изложбу је затим отворио др Срђан Колаковић, декан Факултета техничких наука.


Осим дела Сретена Стојановића из колекције Павла Бељанског, предмет упознавања студетанта са његовим стваралаштвом, кроз истраживање и креативну интерпретацију, били су предмети из Збирке ликовне уметности Спомен-збирке, као и документарни материјал. Изложбена поставка је осмишљена под вођством проф. др Татјане Бабић, приказујући уметничка дела Сретена Стојановића и радове студената у различитим техникама и медијима. Циљ упознавања студената са Стојановићевим делом кроз разговоре са кустосима, директан контакт са скулптурама, практичан рад у виду уметничког одговора на истраживање уз менторство проф. др Јелене Јанев, био је подстицање њиховог пројектног ангажовања и учења и развијање будуће музејске публике.



Изложбу прати дигитални каталог са текстовима и визуелним материјалом који илуструје процес реализације пројекта. Пратећи програм обухвата радионице са ученицима средњих школа и студентима факултета у Новом Саду, као и организовање предавања и радионица за публику.


Кустоси изложбе: Марта Ђармати (Спомен-збирка Павла Бељанског), др Јелена Јанев и др Татјана Бабић (смер Сценска архитектура, техника и дизајн, Одсек за уметност и дизајн, Департман за архитектуру и урбанизам, Факултет техничких наука).


Уредници каталога: мр Милана Квас, др Јелена Јанев и др Татјана Бабић.




bottom of page