top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Изложба „Олга Јеврић - Композиција и структура” отворена у Павиљону у Нишкој тврђави


Изложба поводом стогодишњице рођења истакнуте југословенске и српске вајарке под називом "Олга Јеврић - Композиција и структура", отворена је у Павиљону у Нишкој тврђави.


Реализована у сарадњи Српске академије наука и уметности, Куће Легата и Галерије савремене ликовне уметности Ниш, изложба се састоји од око 80 радова насталих у периоду од 1948. до 2001. године и пружа прилику посетиоцима да се упознају са скулптурама из фондова два легата истакнуте уметнице, која су поклоњена Српској академији наука и уметности и Кући легата у Београду.



Више од пет деценија плодоносног стваралаштва Олге Јеврић представљено је делима која укључују све значајне циклусе и појединачне радове – од Предлога за споменике (1951–1965), који су први смели искорак националне скулптуре изван фигурације ка апстракцији, све до последњих радова у којима су главна преокупација ауторке тактилна својства материјала.


Пратећи програм чине пројекције документарних филмовиа “Скулптура у свету предмета и пејзажа - Олга Јеврић”, “Мисли и сећања”, као и дигитална презентација уметничких фотографија које је уметница стварала дуги низ година.





bottom of page