top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Изложба минијатура „Пут у развоју” Весне В. Максимовић у Галерији Канцеларији за младе Земун

Поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом, у Канцеларији за младе Земун отворена је изложба Весне В. Максимовић под називом „Пут у развој”.



Ово је уједно трећа самостална изложба минијатура ове ауторке. У свом осврту на изложбу Весне В. Максимовић, историчарка уметности Хаира Јаковљевић је написала:


Скоро сам имала несвакидашњу прилику да уживам у предметима примењене уметности г-ђе Весне В. Максимовић. Њене ручно осликане и у батик техници рађене ешарпе, мараме, лампе, па чак и накит су дивни примерци врхунске креативности и жеље да се створи савршенство. Поклања пажњу сваком детаљу и самом начину израде. Сада су пред нама њене минијатуре, посебне, необичне и јединствене по томе што су рађене у распону од апстракције до рационалног реализма. Сваки од ових малих радова је одраз великог дара, видљивог уложеног труда и исконске потребе да нам отвори своју душу и пружи нам срце на длану. Емотивна, образована, нежна и суптилна користи сву раскош боја, њихов спектар, градира тонове и не либи се да и само једну одабрану разлаже од светлих до правог, врцавог ватромета. Спретно користи само љубичасту, модро плаву или пак умбру и понекад их оплемени сфуматом. Често ради широким потезима, поиграва се обрисима и формама, разлаже их, или пак омеђава линијом као што је то кад црта цркве, грање, природу. Ниже кућице, гради урбани предео, горе је небо, а до њих је простор, који нас уводи у перспективу и причу. Тако су мали и тако су лепи радови. Ауторка је марљива и ужива у самом чину стварања. Велики део ових дела би могао да послужи и као предложак за рад на свили, а онда би тек почела магија бесконачне лепоте и љупкости. Сигурна сам да ће широка публика и овај пут долазити у великом броју да би уживала у њеним радовима, јер она, драга и мила истрајно корача стазама уметности, осваја и постаје и део културе и Београда. На нама је да се предамо и уђемо у њен свет раскошне лепоте, коју је изнедрила и на овој изложби презентовала.



Међународни дан особа са инвалидитетом обележава се сваког 3. децембра од 1992. године. Изложба минијатура „Пут у развој” која је приређена поводом овог обележавања, биће отворена до 10. децембра.



Весна В. Максимовић, инжењер машинства, сликарка, песникиња (1972, Крагујевац). Објавила је четири збирке поезије, превођена на енглески, италијански и кинески, похваљивана на међународним конкурсима поезије. Истиче се сликањем на свили. Ауторка је пројекта „ДОДИР СВИЛЕ” и прва је особа која је, икада, самостално излагала уметничке слике на свили у Галерији Народног музеја Крагујевац, 2019. године. Као ауторка је подржавана средствима суфинансирања Министарства за културу Србије и Града Крагујевца (2019, 2021.). Друга самостална изложба експоната на свили/одоре и уникатне лампе са ручно осликаним свиленим абажурима/ „ОДСЈАЈ СВИЛЕ”, инспирисана орнаменталним наслеђем српске средњевековне културе, одржана је у Малом ликовном салону Народног музеја Крагујевац (2021). Учесник је уметничких колонија и преко двадесет пет колективних изложби слика у земљи и иностранству (издваја учешћа на изложбама у Барселони, Бангладешу, Уметност и вино,...) Члан је Удружења ликовних уметника Крагујевца „КУЛ.Т”.



Извор и фото: Весна В. Максимовић


bottom of page