top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Изложба „Бета Вукановић. Класик модерне” у Конаку кнегиње Љубице



Изложба „Бета Вукановић. Класик модерне” биће отворена у среду, 21. децембра у 19 часова у Сали под сводовима у Конаку кнегиње Љубице.


Бета Вукановић (рођ. Babette Bachmаyer, 1872–1972), сликарка, ликовна педагошкиња, карикатуристкиња, оснивач и руководилац бројних удружења уметника, носилац најпрестижнијих уметничких награда у Југославији, деловала је на српској/југословенској уметничкој сцени више од пет деценија.


Током дугог трајања професионалне каријере, Бета Вукановић је остварила обиман сликарски опус који почива на тематској разноврсности и ликовном изразу који се кретао између традиционалног и модерног.


Изложба обухвата радове Бете Вукановић и предмете из сликаркиног атељеа који се чувају у колекцији Музеја града Београда, у Легату Бете Вукановић. Они сведоче о стваралаштву ове мултимедијалне уметнице кроз време, од раних минхенских портрета с краја XIX до позних акварела из седме деценије XX века, указујући на тематски плурализам сликаркиног опуса и њену припадност интимном, ушушканом свету класичне модерне.


Изложба ће бити отворена до 29. јануара. Улаз је бесплатан.




bottom of page