top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Интервју: Тамара Кусовац - Сове-чуваркуће су мој заштитни знак


Тамара Кусовац


Поштована Тамара, хвала Вам што сте издвојили време да говорите

за Културне новине.


Дипломирали сте на Вишој школи ликовних и примењених уметности и као самостални уметник, више деценија се бавите сликањем на платну, стаклу, керамици, дрвету и намештају... Шта је ипак оно што Вас највише инспирише и којој техници сте најпосвећенији?


Највише сам се посветила сликању на намештају и на платну. То су површине које су ме инспирсале и на којима се изражавам у пуном смислу речи. Та белина платна ме увек привлачи да се изразим како осећам у датом тренутку.


На Вашим уметниким сликама приметан је живописан и изражен колорит. Којим мотивима и бојама највише одишу Ваши радови и да ли сте имали неког узора током стваралачког развоја?


Док сликам вођена сам својом интуицијом и осећајем за колорит. Боје ме инспиришу да из слике извучем максимум. Волим чисте и јаке боје које одишу позитивниом енергијом, мотиви, па и палете боја су се мењали из фазе у фазу. Били су заступљени урбани предели, затим имагинарни, потом је ту била природа, па фигурација. Сви циклуси су на неки начин вукли и одређене палете боја.

Не могу да кажем да сам имала узоре, увек радо гледам историјске и савремене сликаре, али у највећем случају из мене излази на платно оно што је у том тренутку стваралачка енергија.



Уметнички радови Тамаре Кусовац



Када бисте могли да бирате да илуструјете неку књигу светске књижевности, која би то књига била?


Била би то сигурно романсирана биографија неког уметника или уметнице, на пример Фриде Кало.


Како видите статус уметника данас и каква је по Вашем мишљењу улога, али и обавеза уметника у овом пост-пандемијском времену?


О статусу уметника се много говори и зна - није тајна да су уметници социјално најугроженији део друштва, а улога уметника свакако требало би да буде у подизању стваралачког потенцијала код сваког појединца, у подизању позитивне енергије насупорт владавини негативних сила.


Оно што посебно одликује Ваш уметничи рад јесте и израда сувенира. Идејни сте творац фигуре сове - чуваркуће. Како сте дошли на идеју да израдите овај сувенир и шта нам можете рећи о његовој симболици?


Сове-чуваркуће су мој заштитни знак, много сам их израдила и оне су на неки начин и симбол међу сувенирима. Само значење је да је она заиста заштитница дома, а и део је мог презимена.


Сове-чуваркуће



У протеклом периоду сте били веома ангажовани, радили сте на неколико уметничких пројеката међу којима се истиче циклус радова инспирисаних мексичком сликарком Фридом Кало. На који начин Вас је велика жена светске уметности инспирисала и шта је то у њеном животу и стваралаштву што Вас највише фасцинира?


Код Фриде Кало ме највише фасцинирају истрајност и снага, свакако њен ликовни израз. Препознала сам делић себе у њој.



Опус слика инспирисаних Фридом Кало


У Вашем недавно завршеном циклусу приметни су утицаји Јапана и јапанске културе. На који начин Вас је „земља излазећег сунца” инспирисала као уметницу?


Јапан је инспиративан у сваком смислу, нарочито јапанска уметност и култура. Негде сам уживала у истраживању те уметности, па се то свакако огледа у мојим последњим радовима.



Опус слика инспирисан Јапаном



Недавно сте боравили у Истанбулу. Да ли Вас је овај град на Босфору можда надахнуо неком новом енергијом и да ли ћете можда у наредном периоду отпочети неки сликарски или уметничко циклус инспирисан турском културом? Да ли припремате нешто ново у блиској будућности?


Истанбул је један од мојих омиљених градова и увек ме инспирише, то богатство кулутуре, необичан спој истока и запада. Свакако ће се утисци са последњег путовања наћи на платнима, још ћемо видети у ком облику. Тренутно сам у циклусу сликања зодијачких знакова, које гледам кроз женску симболику.


Власник сте уметничке галерије. Колико је тешко једној жени и уметници да опстане у данашње време, а да притом остане своја и следи своје уметничке идеале? Имате ли неку поруку за младе генерације уметника?



Галерија Тамаре Кусовац и награда за Најжену 21. века


Изузетно је тешко, треба спојити више особина и способности, бити маштовит и довитљив, а истовремено сачувати енергију за стваралаштво. Порука је свакако истрајност.



Хвала Вам на овом разговору. Позивамо читаоце да прате Ваш рад, и да уколико желе некоме нешто занимљиво и оригинално да поклоне, изаберу Ваше Сове- чуваркуће или неку од Ваших уникатних уметничких слика.



* Званични сајт Тамаре Кусовац https://www.tamarakusovac.com/



Recent Posts

See All
bottom of page