top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Свечано отворен 13. филмски фестивал „Мерлинка”



Тринаесто издање Међународног фестивала queer филма „Мерлинка” одржаће се од 9. до 12. децембра 2021. године у Дому омладине Београда, и од 10. до 13. децембра у Културном центру Нови Сад, под слоганом „Фестивал 13”. Током пет дана манифестације биће приказано 80 играних, документарних и кратких филмова. Фестивал је свечано отворио амерички редитељ Тод Стивенс.


У оквиру фестивала биће одржана и Ревија анимираног и кратког филма. Пројекције из овог програма ће бити приказане у Клубићу Дома омладине.




Предраг Аздејковић, директор фестивала, о овогодишњем издању фестивала је рекао:


Овогодишњи слоган је мотивисан хорор филмовима, баксузним бројем 13 и читавом ситуацијом изазваном пандемијом која има велики негативни утицај на културу и уметност, а нарочито на фестивале. Већ је друга година како уз корону организујемо Мерлинка фестивал и покушавамо да превазиђемо све техничке, финансијске и програмске проблеме и вратимо публику у биоскопе. Због тога Мерлинка фестивал одбија да постане хибридни фестивал, већ инсистира само на пројекцијама у биоскопским салама, јер сврха фестивала није само да гледамо филмове, већ да филмове гледамо заједно, дружимо се и упознајемо. Због тога вас позивамо да дођете у Дом омладине Београда и заједно гледамо и уживамо у филмовима”.

Фестивал ће отворити амерички филм „Swan Song” (Лабудова песма) који је режирао Тод Стевенс, са Удом Киром, Линдом Еванс и Џенифер Кулиџ у главним улогама. Филм је награђиван на филмским фестивалима у Монте Карлу, Њујорку, Торину, итд.

Међу одабраним филмовима су и француски „Down in Paris”, бразилски представник за награду Оскар „Private Desert”, канадски „Jump, Darling” са оскаровком Клорис Личман којој је ово била последња улога, естонски „Firebird” и многи други.


Програм филмског фестивала „Мерлинка” можете погледати ОВДЕ.



27 views0 comments
bottom of page