top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Разговор „Филозофија забаве” у Народној библиотеци Србије

Представљање студије „Нова критичка теорија: филозофија забаве” у Народној библиотеци Србије

У Атријуму Народне библиотеке Србије, 15. децембра, са почетком у 18 часова, биће организован разговор „Филозофија забаве” поводом објављене студије „Нова критичка теорија: филозофија забаве” аутора Дивне Вуксановић, Драгана Ћаловића и Влатка Илића, у издању Естетичког друштва Србије и Чигоја штампе (2020).


Програм је могуће пратити и онлајн уживо преко званичне фејсбук странице националне библиотеке.


У програму учествују: проф. др Дивна Вуксановић, проф. др Небојша Грубор и др Владимир Коларић. Модератор је др Милена Ђорђијевић.


Разговор „Филозофија забаве“ позабавиће се критичким проми-шљањем света забаве и њеним медијски заснованим појавама кроз теме које се обрађују у студији Нова критичка теорија - театар, филм, туризам, ријалити шоуи, универзитети, досада и други.


Нова критичка теорија: филозофија забаве представља наставак критике индустрије културе и медија, коју су средином прошлог века започели представници франкфуртске филозо-фске школе мишљења – Адорн и Хоркхајмер. Књига реферише на њихово познато дело Дијалектика просветите-љства, у коме се критички утемељују искази и ставови о тзв. индустрији културе. Новина ове филозофске студије, у односу на знамените претходнике, састоји се у томе што је критици подвргнута не само индустрија културе већ и целокупни индустријали-зовани и дигитализовани свет креативности и забаве. Заправо, циљ књиге је да подстакне читаоце и читатељке на темељно проблемско – критичко промишљање о свету забаве, односно о њеним углавном медијски заснованим појавама. Осим Адорна и Хоркхајмера, књига се ослања и на учења Бењамина, Ги Дебора, Делеза, Липовецког, Свенсена и многих других савремених ауторки и аутора.



Извор и фото: НБС ФБ

bottom of page