top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Пола века постојања Културног центра Србије у Паризу


Културни центар Србије у Паризу ове године низом програма обележава 50 година постојања.


Обележавање овог значајног јубилеја започеће 26. маја изложбом „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата”.


На изложби ће бити представљени Шумановићеви радови из Галерије Матице српске и из Спомен-збирке Павла Бељанског, као и видео анимације слика „Доручак на трави” (Спомен-збирка Павла Бељанског) и „Пијана лађа” (Музеј савремене уметности Београд), а поставка ће додатно бити употпуњена посебним видео сегментом са важним примерима Шумановићевог сликарства, радовима његових узора и савременика из јавних и приватних колекција. Изложба се заснива на истоименом пројекту који је реализован као један од водећих пројеката у оквиру програма Фондације Нови Сад 2022 – Европска престоница културе, с идејом да се изложбом у Културном центру Србије представе најновији резултати истраживања који показују Шумановићеву повезаност са француском културом и интернационалном париском сценом. Ауторка изложбе је мр Милана Квас, управница Спомен-збирке Павла Бељанског.


На затварању изложбе 23. јуна, биће одржана и промоција публикације „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата” објављене 2022. године у издању Спомен-збирке Павла Бељанског.


Културни центар Србије у Паризу током пет деценија препознат је као важан и изванредан простор подизања угледа Србије у свету и јачања јавне дипломатије и у сарадњи са уметницима, институцијама из Србије,  наставиће да дочекује и подржава савремене уметнике и младе таленте нудећи им простор за излагање и изражавање.


Обележавање јубилеја Културног центра Србије у Паризу трајаће годину дана, до 26. маја 2024. Представници културног центра ће се током програмске сезоне 2023/2024. сећати важних догађаја који су обележили рад Центра, као и свих оних који су били део дуге и богате историје ове институције, али ће представити и визију своје будућности.


Пет деценија простор Културног центра био је домаћин хиљадама уметника и стваралаца, међу којима су нека од најзначајнијих имена наше уметничке сцене: Владимир Величковић, Милош Шобајић, Петар Омчикус, Коса Бокшан, Милан Коњовић, Љуба Поповић, Циле Маринковић, Бата Михаиловић, Љубинка Јовановић…


Својим посетиоцима наставиће да пружа прилику да открију богатство, разноликост и аутентичност српске културе и уметности.



 

bottom of page