top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

У Етнографском музеју у Београду одржана културна манифестација „Сребрни пут до Египта”



Амбасада Арапске Републике Египат у Београду, у сарадњи са Етнографским музејом у Београду и египатском дизајнерком, гђом Рим Мажид Амин, одржала је културну манифестацију, под насловом „Сребрни пут до Египта”, са освртом на културне обрасце египатске цивилизације, поводом обележавања 115 година дипломатских односа између Египта и Србије. Догађај је сведочио приказивању разноврсног египатског традиционалног накита и одеће из различитих географских делова Египта попут области Синаја, Сиве и Делте Нила, и хармонично комбиновао традиционално и модерно.



Догађају је присуствовала Њ.Е. гђа Тамара Вучић, Прва дама Републике Србије, као и велики број српских министарки и високих званичника Владе Србије, поред Амбасадора земаља и међународних организација, акредитованих у Републици Србији, али и велика група међународних дизајнера.



Њ.Е. г. Басел Салах, Амбасадор Арапске Египат у Србији одржао је говор приликом отварања манифестације, у коме је указао на значај културе у зближавању народа и улози египатске цивилизације у обогаћивању светске баштине кроз векове, истичући да се догађај одвија у контексту јачања билатералних односа између две пијатељске земље, што је један од резултата историјске посете Србији 2022. године од стране Њ.Е. Председника Абдел Фатах Ел-Сисија, Председника Арапске Републике Египат.



Догађај је добио широку похвалу присутних, који су изразили своје дивљење и поштовање према стилу и карактеристикама египатског наслеђа, које одражава аутентичност египатске цивилизације и наглашава богат карактер Египта и разноликост његових различитих популарних карактеристика и традиција.


bottom of page