top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Пет самосталних уметничких изложби слика под називом „Игра живота” Александре Ане Микарић

Током фебруара месеца, сликарка Александра Ана Микарић имала је пет самосталних под називом „Игра живота”.



Сликарка Александра Ана Микарић имала је пет самосталних под називом „Игра живота”. Изложбе су се одржале у галеријама Културних центара јужне Србије (Власотинце, Медвеђа, Бојник, Лебане, Грделица) где је ова млада сликарка промовисала своју нову секцију слика са циљем да уметничку публику свог краја упозна са својим радом. Уметница је сваки пут присутну публику провела кроз своју изложбу и присутнима објаснила одакле проистиче њена жеља за традиционалном техником сликања као што је уље на платну као и зашто је енергија оно што окупира њено креативно биће. Говорила је зашто осликава платна великих димензија и зашто је то за њу важна порука и неисцрпна тема, говорила је како су је Јужноамериканци током боравка и школовања тамо научили да живот па тиме и слике које осликавају живот требају и морају бити ослкане јарким бојама. Присутна публика сазнала је зашто на њеним сликама ни један акт нема јасно дефинисану косу и када је коса за њу почела да има симболичну везу са извором енергије који уметница осликава. Као и сам назив секција слика „Игра живота” говори о свему што један живот доноси. Боје и текстуре на њеним платнима неочекиване су и нагле баш као животни пут свакога од нас. Слике носе снажну поруку која је присутне надахнула да потраже своју суштину и да самоспознаја мора бити изнад темпа живота које нам намеће данашње друштво.




По завршетку изложби на југу Србије, уметница се вратила у Истру где тренутно живи и наставља свој креативни рад. Интересантан је сам њен долазак у Пулу тј. сарадња са астрономским удружењем Видулини са којим је пре две године лансирала својих 12 уметничких слика у свемир.


Александра (Ана) МИкарић рођена је 1988. у Лесковцу. Од најранијег детињства открива чари уметности уз мајку академску сликарку. Оно што ју је највише одредило као уметника јесте ликовна радионица Кеико Гонзалеса, уметника с којим је сарађивала током боравка у Јужној Америци и Боливији. Велика и цењена имена српске ликовне сцене, Душан Ђокић и проф. Миодраг Елезовић, који је био Анин ментор, испровоцирали су на неки начин све оно што се може видети на њеним платнима, спој промишљања и ставова, креативности и мистике, невероватне унутарње лепоте и енергије коју је преточила у своја уља на платну.


Чланица је Уметничке комуне КЕЈ из Београда, учесница бројних ликовних колонија и међународних пројеката. Пулска публика имала је прилике да је упозна прошле године у склопу првог истарског свемирског пројекта. Астрономско удружење Видулини лансирало је беспилотне летелице у свемир, које су у својој унутрашњости, у бесконачност свемира понеле 12 слика из њеног циклуса “Алиен” (Alien).




Извор, фото и видео: ПР Теам Александре Ане Микарић / Pulska svakodnevnica




bottom of page