top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Обележен 91. рођендан Библиотеке града Београда

Библиотека града Београда обележила је 91 годину постојања доделом награда за најбољег библиотекара, издавача, награду за најчитанију књигу страног аутора, награду „Читалац године” те „Повељу за изузетан допринос”.


У уторак, 11. јануара 2022. године, Библиотека града Београда обележила је 91 годину постојања. Том приликом додељене су награде „Марија Илић Агапова” – за најбољег библиотекара града Београда, „Глигорије Возаровић” – за најбољег издавача и награда за најчитанију књигу страног аутора, награда „Читалац године” и „Повеља за изузетан допринос”.


Награда која носи име прве библиотекарке и управнице Библиотеке града Београда, Марије Илић Агапове, додељена је Марјану Маринковићу, дипломираном вишем библиотекару, помоћнику директора у Библиотеци града Београда.

Награда „Глигорије Возаровић” за најбољег издавача у 2021. години додељена је Издавачкој кући ,,Пчелица" из Чачка.

Према подацима из мреже Библиотеке града Београда, најчитанија књига савремене преведене књижевности у 2021. години је роман „Моја бака вам се извињава“, шведског књижевника Фредрика Бакмана, у издању Лагуне.

Награда „Читалац године” у категорији деце до 14 година припала је десетогодишњој Емилији Спасеновић из општине Чукарица.


Специјално признање Библиотеке града Београда – Повеља за изузетан допринос ове године је додељена Ранку Стојиловићу, шефу Деска културе Радио Београда, који је редовно пратио све програмске активности и ширу јавност упознавао са целокупним радом Библиотеке града Београда.


Присутним гостима, представницима медија и добитницима награда испред Министарства културе и информисања Републике Србије се обратила Данијела Ванушић, помоћник министра за заштиту културног наслеђа и дигитализацију, Иван Карл, секретар за културу Града Београда и Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда, која је истакла значајна остварења Библиотеке у 2021. години.



bottom of page