top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Мултидимензионалност Зорана Херцигоње




Зоран Херцигоња своју мултидимензионалност уметника ослобађа снагом високог квалитета у свим областима презентације, од професионалне оријентације до духовног изгледа. Фокусирајући се на ликовну уметност, коју наизглед тривијализује у оквиру таласастих стремљења различитих жанрова и облика уметничког појављивања, Херцигоња, овај либеро моћи „индиго деце деведесетих” објашњава да, нимало случајно, ехо еротске интерактивности, стварности , природа и она битка унутар историје / историје / историје за коју сам сматра да је остала као успомена и његовој генерацији.


Његова снага је у способности да емоције пренесе на платно, не идући сваког тренутка ка патетици појавности, већ ка гневу ослобођене стварности. Зоран Херцигоња је заиста млад аутор, који снагом сопственог израза успева да се извуче из средине коју намеће провинција, иако сам увек говорио и писао да не постоји „дух провинције” већ „провинција духа”. Завиде му многи (не)провинцијални аутори.



Из ликовне рецензије доц. Проф. др и др. Хонорис Цауса Сабахудин Хаџиалић




Зоран Херцигоња рођен је 1990. године у Хрватској. Сликарством се бави од малих ногу. За пројектовање у сувом пастелу и креди. Бави се апстрактном уметношћу у акрилним, уљним и металним лаковима. Последњих година интензивно се бави металним лаковима. До сада је одржао шеснаест изложби слика, од чега три самосталне. Његови радови су заступљени на корицама неких књига, као и на илустрацијама истих. Више година је био члан локалног уметничког друштва „Кнегинечка кула”. Много ствара и излаже у галеријама равнатеља на групним изложбама у граду Загребу. Од 2017. године редовно излаже своје радове у онлајн галерији Ludvig Design.



bottom of page