top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Конкурс за кратку фантастичну причу у организацији европске иницијативе Möbius

Европска књижевно-издавачка иницијатива Möbius расписала је конкурс за кратку оригиналну фантастичну причу


Мобиус је иницијатива која се финансира у оквиру програма Европске комисије „Хоризонт 2020” која има за циљ да модернизује европску индустрију издаваштва књига ремоделирањем традиционалних ланаца вредности и пословних модела откривањем потенцијала потрошача и пружањем нових обогаћених медијских искустава.


У жељи да допринесе новом европском Баухаусу и његовој критичној мисији дизајнирања „будућег начина живота, који се налази на раскрсници између уметности, културе, социјалне укључености, науке и технологије”, Möbius позива ауторе да пошаљу своје кратке оригиналне фантастичне приче које преносе овај дух. Идеја је да аутори замишљају и граде будућност за живот, будућност о којој сањамо, а водечи се речима Дениса Габора, добитника Нобелове награде 1971. „БУДУЋНОСТ СЕ НЕ МОЖЕ ПРЕДВИЂАТИ, АЛИ БУДУЋНОСТ СЕ МОЖЕ ИЗМИШЉАТИ.”


Победнички рукопис ће постати прва Мебијусова књига, искуство у различитим медијима које укључује 3Д аудио и виртуелну реалност продукцију и уметничку инсталацију. Мебијусова књига ће бити изложена на неколико локација у Европи током 2023. и 2024. године, као део дистрибуције и демонстрација пројекта. Мебијусова књига ће остати јавно доступна на веб-страници пројекта најмање 5 година након завршетка пројекта у фебруару 2024. Прва награда од 1.500 € биће додељена за најбољу причу на било ком од језика одобрених на конкурсу. За друго и треће место биће додељене две награде од по 500 €.


На конкурс се могу пријавити аутори старији од 18 година, било да су држављани или резиденти земаља чланица ЕУ или земаља које су у процесу добијања тог статуса. Приче не смеју бити дуже од 6000 карактера (укључујући размаке). Приче морају бити написане на енглеском, шпанском или италијанском језику. Сваки аутор може да конкурише највише са две приче. Крајњи рок за слање прича је 15. јануар 2022.


Више информација о самом конкурсу, као и упутства за конкурисање можете пронаћи ОВДЕ.



Извор и фото: Möbius

bottom of page