top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Изложба „Путујуће шаре Србије”

Изложба београдске уметнице Милице Живадиновић „Путујуће шаре Србије” у организацији Француског института у Србији и Културне станице Свилара


Изложба „Путујуће шаре Србије” ауторке др Милице Живадиновић, која ће бити отворена у петак, 10. децембра у Културној станици Свилара у 19 сати, реализује се у оквиру пројекта „Орнаменти Србије”, који ће обухватити и промоцију књиге „Орнаменти Србије – Пиротски ћилим” уприличену 16. децембра, такође, у Свилари од 18 сати.


Књига „Орнаменти Србије – Пиротски ћилим” богата је занимљивим легендама и објашњењима намене шара и орнамента. Уз стилизоване орнаменте, њихов опис, симболику и примере на оригиналним пиротским ћилимима, у књизи се налазе и репродукције слика и делова сликаног уметничког накита др Милице Живадиновић за чије стварање су јој шаре са пиротског ћилима биле значајна инспирација. У књизи, Милица представља исцрпно истраживање о самом ћилиму, али и њено стваралаштво инспирисано овим мотивима.



Овај пројекат има за циљ заштиту богатства културног наслеђа и ширење свести о значају очувања културне баштине Србије. Оживљава тековине ткачког заната и доприноси очувању културног наслеђа Србије, које је неговано кроз историју, а данас постаје запостављено.


Изложба трајати до 22. децембра, а сви заинтересовани могу је погледати сваког дана у радно време Културне станице Свилара – од 10 до 20 сати, с тим да ће последњег дана изложбе 22. децембра трајати до 15 сати.


Изложбу заједно организују Француски институт у Србији, огранак у Новом Саду и Културна станица Свилара, Нови Сад 2022 - вропска престоница културе.



Извор и фото: Културна станица Свилара / Владимир Маринковић (Француски институт) Линкедин

bottom of page