top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Изложба „Паралеле” у организацији Галерије Матице српске и Националног уметничког музеја у Темишвару




Галерија Матице српске и Национални уметнички музеј у Темишвару реализовали су изложбу „Паралеле. Нови Сад / Темишвар” која спаја богате колекције и прави паралеле међу уметницима, темама, идејама и уметничким визијама некадашњег заједничког културног простора.


Због чега у обе колекције постоји чувени аутопортрет у кафани Стевана Алексића; која је сличност између Саве Текелије и Жигмонда Ормоша и шта то спаја Нови Сад и Темишвар открива ова поставка која је представљена у Галерији Матице српске у оквиру програмског лука Тврђава мира Европске престонице културе.


Изложбу чини 60 уметничких дела међу којима су иконе, портрети, пејзажи, мртве природе и апстрактне композиције уметника попут Стефана Тенецког, Теодора Илића Чешљара, Павела Петровића, Константина Данила, Стевана Алексића, Уроша Предића, Зоре Петровић и Васе Поморишца. У реализацију изложбе укључена је и Ризница Српске православне епархије темишварске као црквено-уметничка збирка која баштини значајна ликовна дела и представља спону српске и румунске културе.




bottom of page