top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Изложба калиграфије „Суноврат” Александра Станковића у Дому омладине Алексинац


У четвртак, 29. септембра са почетком у 19 часова, у Дому омладине Алексинац свечано ће бити отворена изложба под називом „Суноврат” познатог српског калиграфа Александра Станковића.



Александар Станковић је рођен 1975. у Нишу. Калиграфијом се бави више од десет година. Поред латиничне и ћириличне пише и арапску калиграфију - више стилова.

Учествовао је на манифестацији 'Форум читалаца' Алексинац у склопу које је исписао тридесетак захвалница и пригодне текстове учесницима. Исписивао је хаџијске грамате. Аутор је логотипа друштва уметника 'Слава'. Приликом боравка амбасадора УАЕ Џуме ел-Рашида у Нишу, исписао пригодну арапску калиграфију као поклон. Током промоције његове публикације 'Рембрант Каменка Марковића' у Нишком СКЦ-у, демонстрирао све три врсте краснописа. Фебруара 2018. екипа РТС емисије 'Тако стоје ствари' посетила га је и снимила репортажу о његовој калиграфији која је емитована 13.3.2018. Члан удружења ликовних уметника Ниша. Аутор је више изложбених плаката. Аутор је плаката за удружење стваралаца у култури ’Завичај’. Његова два калиграфска рада се чувају у манастиру св. Стефан у Липовцу као и његова 3 рада у Хиландару. Аутор је рада 'Светосавље' у склопу хуманитарне акције за школу Бубањ. Аутор је публикације 'Рембрант Каменка Марковића'. Одржао предавање о арапској калиграфији у дому омладине Београд 2019. У организацији нишког културног центра и града Ниша одржао јединствену излозбу арапске калиграфије коју су отворили амбасадори Египта, Марока и Туниса.





bottom of page