top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Изложба Јасне Опавски „Опстанак митских бића” у Галерији Народног музеја у Смедеревској Паланци




У Галерији савремене уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци Јасна Опавски се представља са тринаест уља на платну која чине изложбу Опстанак митских бића.


Поставка садржи две издвојене слике, које су носиоци главне идеје. Прва је слика Мајстори игре" која је прошле године добила откупну награду на "Бијеналу фантастике у галерији Коларчеве задужбине у Београду. На њој су приказани Минотаур и Сфинга како играју шах, неудобно седећи у савременом намештају. Други куриозитет изложбе видећете ако уђете у мали "лавиринт" у дну галерије, где се налази рад Винчанска мајка, инспирисан фигурином Породиље, поноса Народног музеја у Смедеревској Паланци. Ова слика још мирише на боју, јер на настала специјално за ову прилику и уметница није стигла ни да је до краја доврши пре поставке. На сликама можете видети читав пантеон бића која смо волели и волимо их и даље, почевши од Винче, преко грчке и римске митологије, па све до хришћанства.

Изложба ће трајати од 24. фебруара до 21. марта 2022.


Јасна Опавски, академски сликар и есејиста, рођена је 1974. године у Београду, где је дипломирала сликарство на Факултету ликовних уметности 1998. године, у класи професора Војислава Тодорића. Њена тематика је митолошка, а међу мотивима преовлађују људска фигура и портрет. Излагала је на седам самосталних и преко шездесет групних изложби, колонија, уметничких сајмова и симпозијума у Србији и региону, Француској, Италији и Јордану. Писала је о раду више од четрдесет колега текстове за каталог, монографију или чланке за јавна гласила. Члан је Удружења ликовних уметника Србије, Менсе Србије и уметничких група Мисти и Музеј Штафелаја.



Извор и фото: Јасна Опавски ФБ


bottom of page