top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Изложба фотографија „Величанствена деценија. Устав у пракси.” Бенита Романа


У Институту Сервантес отворена је изложба шпанског фотографа Бенита Романа (1975-1985) „Величанствена деценија. Устав у пракси.”


Изложба приказује рад фото-репортера, између 1975. и 1985. године, који представља друштвену реалност, суочену са великим променама у систему услед нових политичких околности. Аутор у први план ставља свакодневницу обичних људи, стални контраст између стварног и званичног живота водећих политичких чиновника, свештенство и економију. Добијени приказ црта емотивно огледало оне епохе контраста између страћара и небодера, синдикалиста и послодаваца, секуларних и побожних, јунака и зликоваца, које је сито времена претворило у драге протагонисте политичких и друштвених разлика превазиђених у новом Уставу Шпаније.



С временом, фотографије добијају нове интерпретације, нове емоције које изазива носталгија за прошлим временима, са лично проживљеним искуством и, кроз сећања, његовим неизбежним одразом на садашње време. То је велика врлина полароида, приказ свакодневног, највећи допринос верности новинске фотографије.


Успостављање демократије код многих фотографа пробудило жељу да овековече тај тренутак. Нова слобода је потиснула некадашње стрепње и одстранила формалност из новинске фотографије, као и потчињеност друштвено-политичкој власти. Изненада су поново заживели документарни радови, маргинализовани у периоду диктатуре. Радови који су приказивали другачију слику Шпаније од оне званичне, а које су у дело спровели врло значајни фотографи. Бенито Роман био је један од њих.


Изложба ће бити отворена од 29. новембра до 28. децембра.



Избор и фото: Институт Сервантес



bottom of page