top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Изложба „Фасцинирај ме...” у Музеју примењене уметности у Београду

У оквиру сталне поставке, галерија „Инкиостри” на другом спрату, Музеј примењене уметности организује ауторску изложбу ручно израђених фасцинатора и шешира атељеа „Blackbirdfield” Аутори изложбе су Драган и Милосава Смиљанић



Модни бренд „Blackbirdfield” створен је у Београду од стране Милосаве и Драгана Смиљанића. Колекције бренда „Blackbirdfield” састоје се од ручно израђених шешира, тока, коктел шешира, пригодних фасцинатора, али и украсне орнаментике главе.

Изложба „Фасцинирај ме…” састоји се од 12 уникатних шешира, фасцинатора и оглавља. Под називом фасцинатор означава се лагани прекривач главе, сличан шалу, израђен најчешће од чипке, вуне или перја и као модни детаљ може да замени шешир који се носи у појединим свечаним, али и традиционалним приликама. У данашње време фасцинатор је модни детаљ који је пронашао своје место у женском одевању широм света.


Један од циљева модног бренда „Blackbirdfield” је стварање уникатног, софистицираног и јасно препознатљивог модног детаља за главу који се темељи како на традиционалним тако на и савременим техникама израде уз употребу различитих материјала од конвенционалних шеширџијских до модерних и рециклираних материјала. Непрестана унија старог и новог у сфери дизајнирања, искључиво ручном израдом, користи се за стварање класичних, савремених, али и скулптуралних облика и пропорција са упечатљивом „Blackbirdfield” естетиком.


Модни атеље „Blackbirdfield” је остварио сарадњу са многобројним врхунским модним дизајнерима, учествујући како на Serbian Fashion Week-у, тако и на Београдској недељи моде и на пистама Serbia Fashion Selection-а и поједини изложени фасцинатори су део те сарадње. Поред домаћих и модних манифестација у окружењу „Blackbirdfield” је био део Paris Fashion Week-a, New York Fashion Week-a, Poland Fashion Week-a, Berlin Alternative Fashion Week-a, Shanghai Fashion Week-a и China Harbin Fashion Week-a. У оквиру изложбе „Фасцинирај ме…” одевни предмети су са дизајнерским потписом реномираног креатора Звонка Марковића.


Изложба „Фасцинирај ме...” свечано је отворена 28. децембра 2021. године у 18 часова и трајаће до 21. јануара 2022. године.



bottom of page