top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

„Bibliotheca mortalis” - прва самостална изложба фотографа Југослава Влаховића

У Народној библиотеци Србије биће отворена прва самостална изложба Југослава Влаховића „Bibliotheca mortalis”.



Члан Удружења новинара Србије (УНС) и илустратор и карикатуриста у недељнику „НИН” Југослав Влаховић имаће своју прву самосталну изложбу под називом „Bibliotheca mortalis”. која ће бити отворена 5. јуна у 12 часова у Народној библиотеци Србије.


На изложби ће бити представљена колекција од 170 фотографија које је снимао oд 2013. до 2021. године на гробљима Србије и Европе. Како је Влаховић рекао за УНС то су фотографије књига на гробницама у Београду, Крагујевцу, Белој Цркви, али и фотографије са највећег гробља у Паризу „Пер Лашез”, централног гробља у Бечу, Франкфурту и Мајнцу. Он је додао да у ова места није путовао из разлога фотографисања књига на гробљима, већ је гробове обилазио ако му за то остане времена.

Идеја о „библиотеци”, каже он, јавила се док је пролазио поред гроба са великом отвореном књигом у близини породичне гробнице на Новом гробљу у Београду, као и када је на сахрани његовог брата од тетке на новомбежанијском гробљу уочио црну књигу, на гробници поред места где је сахрањен његов брат. Влаховић је истакао да су фотографије биране по естетском доживљају у домену уметничке фотографије, али је укључио и оне које су документарног карактера и показују место и време њиховог настанка. „Овај фото – албум је пример да шетња гробљем не мора бити непријатна. Потребна је само концентрација да би се запазила права књига”, рекао је Влаховић УНС-у. Изложбу ће отворити академик Матија Бећковић. Поставка фотографија биће изложена до 30. септембра. Југослав Влаховић је члан УНС –а од 1975. године.



Извор: УНС

bottom of page