top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

„Awake Not Sleeping” - бајке које руше све стереотипе

Организације UN Women и UN Women ECA објавиле су књигу бајки које руше све стереотипе, са посебним нагласком на борбу за родну равноправност



БАЈКЕ КАО СРЕДСТВО ДА СЕ МОТИВИШУ МЛАДИ ЧИТАОЦИ


Организација UN Women и њен огранак за Европу и Централну Азију (UN Women ECA) објавиле су књигу бајки (прича) под насловом „Awake Not Sleeping”, коју чини 28 моћних и инспиративних прича аутора из Европе (Србије, Хрватске, БиХ, Северне Македоније, Грчке, Турске, Албаније Русије, Белорусије, Украјине, Азербејџана, Грузије, Исланда, Енглеске, Велса, Шкотске, Ирске, Швајцарске, Немачке, Француске, Холандије) и Централне Азије (Таџикистана, Киргистана, Узбекистана) које имају за циљ да преиспитају родне и друге стереотипе приликом писања бајки те да инспиришу и оснаже младе генерације да се боре за једнакост полова, правду и људско достојанство. Ових 28 одабраних прича преиспитују класичне наративе са динамичног становишта данашњих активиста, лидера, иноватора и креатора промена.


Једина представница Србије чија је прича заступљена у овој значајној међународној публикацији јесте српска књижевница Ана Стјеља чија је бајка Ајша у Земљи Снова одабрана међу бројним причама које су настале као продукт ове креативне радионице.





КРЕАТИВНА РАДИОНИЦА ЗА БАЈКЕ НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ


Објављивању ове публикације претходила је креативна радионица под насловом „Awake Not Sleeping: Reimagining Fairy Tales for a New Generation” коју је похађало преко 100 феминисткиња и књижевница за децу из Европе и света које су се окупиле на једном месту како би из своје перспективе изнеле ставове о родној равноправности и инспирисале нове генерације читалаца да прошире своје видике и да се оснаже у тој борби за једнакост. Полазнице ове креативне радионице имале су прилику да се упознају са самом идејом о борби за родну равноправност кроз поновно писање прича и бајки на темељима старих и већ познатих бајки које су вековима део културне баштине целог света. Кроз активан дијалог и размену мишљења, развијале су своју креативност и ставове по питању родне равноправности те рушењу одређених стереотипа при писању бајки за децу. Након нешто више од годину дана, уреднички одбор је одабрао 28 прича које су се нашле у овој књизи, као првој ове врсте, икада објављеној у овом феминистичком маниру.



Уреднице издања су: Angela Walsh, Kalina Maleska, Donna Jo Napoli i Nadia Albert. Пројектом је руководила директорка организације UN Women за Европу и Централну Азију Alia El-Yassir. Књигу је илустровала Наташа Коњевић. Иницијативу је финансијски подржала Швајцарска агенција за развој и сарадњу.


Пројекат „Awake Not Sleeping: Reimagining Fairy Tales for a New Generation” и истоимена књига званично су промовисани 18.11.2021. године у Истанбулу, у просторијама међународне школе МЕФ. Свечани програм уприличен поводом овог догађаја можете гледати ОВДЕ.


Више о самом пројекту можете прочитати ОВДЕ.

О ауторкама можете више прочитати на ОВОМ линку.

Промо видео можете погледати ОВДЕ.




АУТОР ТЕКСТА: Ана Стјеља

ИЗВОР И ФОТО: UN WOMEN / UN WOMEN ECA

bottom of page