top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

У Сарајеву промовисана књига „ПРИЧЕ О БОСАНСКИМ ЖЕНАМА” Драгане Томашевић

У просторијама СПКД Просвјета” у Сарајеву, у организацији овог културног друштва и БЗК Препород” на Дан жена, промовисана је књига Драгане Томашевић ПРИЧЕ О БОСАНСКИМ ЖЕНАМА” у оквиру едиције Женска лица Босне.



Размишљајући о 22 приче у овом рукопису, најприје сам потражила одговор шта је то што ово разнолико женско друштво окупља у једном дјелу као интелектуалном и духовном дому његовог аутора (ауторица) Драгане Томашевић. Двадест и двије жене с којим нас упознаје (или нас, који смо расли с успоменама на њих, с њиховим сликама и пјесмама, подсјећа) Томашевић распршене су на временској црти од Краљице Катарине до Насихе Капиџић – Хаџић, њихово поријекло – од Краљице (Катарине), преко војвоткиње (Сопхие), енглеске племкиње Ирбy, сеоске дјеве Диве Горбачеве, до робиње Шахдидар коју је ослободио и својом женом учинио босански намјесник Хусревбег, њихова дјела: од поезије Умихане Чувидине, Анке Топић, Насихе Капиџић Хаџић, преко академских сликарица Аделе Бехр Вукић, Лујзе Кузмић и Мице Тодоровић, кипарицеИване Деспић- Симоновић, књижевница Лауре Папо Бохорета, Нафије Сарајлић и Милене Мразовић, лијечнице Теодоре Крајеwске, оперне диве Бахрије Нури Хаџић, легаторке Шахдидар, просвјетитељки Стаке Скендерове и Мисс Ирбy, католичке редовнице Луке и муслиманске проповједнице (ваизе и буле) сите Нифе или пастирице Диве….”


Из рецензије Амине Шиљак Јесенковић


Књигу су промовисали Амина Шиљак – Јесенковић и проф.др. Сањин Кодрић. Бројној публици обратила се ауторка Драгана Томашевић, док је модератор био Дејан Гарић.




bottom of page