top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

У Лопарама отворена изложба „Портрети патријарха Павла” фотографа Хаџи Марка Вујичића

Поводом Дана Републике Српске у Лопарама је отворена изложба фотографија „Портрети патријарха Павла фоторепортера „Вести, дугогодишњег уредника фотографије часописа „Православље и члана УНС-а Хаџи Марка Вујичића.



Изложба обухвата збирку 33 портрета Патријарха Павла настала од 2003. до 2009. године. Број портрета симболизује број година које је Исус Христ имао када је био разапет и број година које је Патријарх Павле провео као епископ рашко-призренски.

Вујичић, који је пратио патријарха Павла на његовим путовањима по свету, рекао је да је он био истински посвећен Републици Српској и тежњама Срба за слободом.

„Време Патријарха српског Павла обележило је оснивање и проглашење Републике Српске, национално буђење, враћање богу, изградњу храмова, увођење верске наставе у средње и основне школе. Данас, када обележавамо 30 година од оснивања Републике Српске сећамо се и свих храбрих и изгинулих ратника“, рекао је Вујачић и подсетио на речи патријарха Павла да „будемо људи.


„Обавезни смо и у најтежој ситуацији да поступамо као људи и нема тога интереса, ни националног ни појединачног, који би нам могао бити изговор да будемо нељуди, цитирао је Вујичић.


Аутор је изложбу поклонио граду Младеновцу који ју је уступио на излагање Дому културе Лопарама.


Извор и фото: УНС

bottom of page