top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Промоција књиге „Повест о позоришним верницима каквих више нема” Владимира Цвејића


У Београдском драмском позоришту (на летњој сцени „Миленијум”), у четвртак 28. септембра, са почетком у 18h биће представљена књига „Повест о позоришним верницима каквих више нема” Владимира Цвејића у издању Фондације „Слободан Стојановић”.


Монографија говори о Драмској дружини А, првој професионалној самосталној позоришној групи у Србији (Југославији) која је деловала од 1961. до 1963. Њени актери су познати глумци Раде и Оливера Марковић, Мића Томић и Воја Мирић као оснивачи групе и протагонисти велике театарске авантуре.


Књига говори о вековном уметничком стварању и борби за очување позоришне баштине. Посвећена је шездесетогодишњици Драмске дружине А и стогодишњици рођења Радета Марковића и Соје Јовановић, као и стогодишњици Академског позоришта, АКУД „Бранко Крсмановић” чији су сви поменути уметници, у младости, били активни чланови у дужем временском периоду и били нераскидиво везани за њега до својих последњих дана.

Луксузно издање на 180 страна у пуном колору, формата 280х230, тематски и садржајно обилује јавности мање познатим драматичним позоришним збивањима о којима, поред поменутих главних актера, сведоче, новим и преузетим ауторским текстовима и интервјуима, редитељи Горан Марковић, Боро Драшковић и Велимир Митровић, проф. Светозар Рапајић, театролози Зоран Т. Јовановић и Симон Грабовац, критичар Дејан Пенчић Пољански, глумица Рената Улмански, глумци Бранислав Лечић, Срђан Тимаров и многи други.

Прва промоција је одржана 31. 8. 2023. год. у оквиру 58. фестивала Филмски сусрети у Нишу.




О књизи ће говорити:


Небојша Дугалић - глумац, председник Удружења драмских уметника Србије

Александра Милошевић - музејски саветник Музеја позоришне уметности Србије

Бранислава Стефановић - редитељка и редовна професорка Факултета драмских уметности

Ненад Гвозденовић - глумац и редитељ, члан Беогрaдског драмског позоришта

Владимир Цвејић - глумац, аутор монографије и управник нове Драмске дружине А



Извор и фото: Марко Стојановић / БДП

bottom of page