top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Изложба „Рад, (не)ред и (само)дисциплина: невидљиво деловање радница и радника у култури” у Загребу

У Галерији Нова у Загребу, од 7. децембра до 22. јануара биће организована изложба под називом „Рад, (не)ред и (само)дисциплина: невидљиво деловање радница и радника у култури”

Миа Мараковић

Изложба је резултат пилот пројекта кустоског колектива WХW и Погона „НОВАци” који одговара на потребу за новим облицима потпоре за младе кустосе/скиње којима је на почетку самосталне каријере потребна инфраструктурна, организацијска и менторска подршка при остваривању првих кустоских програма.


Изложба у средиште поставља радове који отварају питања несигурног рада у култури и фактора који утичу на несигурне радне услове у контексту неолибералног капитализма.


Ограничене могућности деловања на културном и уметничком пољу не представљају изоловани случај појединца, већ заједничко и међугенерацијско искуство неколицине уметница и уметника који након завршетка институционалног образовања улазе на тржиште рада. Неретко је рад укључен у уметничко стваралаштво тешко повезати са законима тржишта због чега деловање радница и радника у култури постаје невидљиво.


Идеја за концепт изложбе настала је приликом сусрета с неколицином младих људи на радионици Аплауз не плаћа станарину, а управо ова изложба у средиште поставља радове који отварају питања несигурног рада у култури и фактора који утичу на несигурне радне услове у контексту неолибералног капитализма.


Темељни циљ ове изложбе је да се отворе проблемска питања с којима се сусрећу млади у културном пољу, приказати континуитет нестабилног уметничког и културног поља те истакнути нужност умрежавања културних радница и радника.


На отварењу изложбе изведен перфоманс Арбајт Шимуна Станкова, Уне Шталцар-Фурач и Еспија Томичић.


Уметници који су део овог пројекта су: Вања Бабић, Марко Војнић Гин, Шимун Станков, Уна Шталцар-Фурач, Еспи Томичић, Миа Мараковић, Тара Иванишевић, Морана Радочај, Клара Бердаис и Дора Слакопер. Кустоскиња је Тена Старчевић, док су менторке Ана Ковачић и Леа Вене.



Извор и фото: Vox Femiane

bottom of page