top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Изложба „Најдуже путовање: Прво опловљавање света” у Институту Сервантес




Пре 500 година у Севиљи је започело путовање о коме је човечанство дуго сањало: требало је стићи до митског истока и Острва зачина на неистраженој страни света. Путовање је 1519. године започео Фернандо Магелан, а три године касније постаће најдуже путовање тога доба: прво опловљавање света које су довршили Хуан Себастијан Елкано и посада брода Викторија 1522.


Ова значајна изложба приказује главна сведочанства овог изузетног путовања: циљ јој је да осим датума, чињеница и бројки открије и људску страну помораца коју су сањали о до тада незамисливом путовању, кренули у непознато, прошли сва искушења и вратили се. Исцртавши мапу света и његове димензије, изменили су ток историје.


Изложба пружа прилику да се чује глас протагониста експедиције и обједињује писана сведочанства морепловаца који су планирали, припремали и извели ово путовање. Пружа нам прилику да разумемо не само како је изведено прво опловљавање света, већ и какав је био тадашњи свет, као и које су, претходно постојеће стварности, први пут тада дошле у додир објединивши се у глобалну стварност.


Изложба ће трајати од 15. септембра до 16. октобра



Извор и фото: Институт Сервантес

bottom of page