top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Изложба „Циганизам, Балканизам – кроз мрачно стакло”



Поводом обележавања Дана отпора Рома, у галерији Европског ромског института за уметност и културу Србије (ERIAC Србија) отворена је изложба на којој су изложени уметнички радови Малгожате Мирге, Вере Лацкове, Лајоша Котлара, Зорана Таировића и Маре Олах.


Посебна саветница потпредседнице Владе и министарке културе Алма Ризвановић је обраћајући се присутнима рекла да овог дана славимо ромски отпор и истрајност као централни аспект ромског искуства које обухвата 600 година опстанка и истрајности ромске мањине у Европи и додала да концепт изложбе пружа добар оквир за истраживање стереотипа према Ромима, али и подстиче публику да критичније размишља о овом изузетно важном друственом питању.



„Министарство културе даје значајан допринос афирмацији и видљивости уметности Рома, и у претходне 3 године подржало је преко 60 пројеката у различитим областима стваралаштва и обрађују проблематику најосјетљивијих група ромске заједнице”, рекла је Ризвановић.


Изложба „Циганизам, Балканизам – кроз мрачно стакло” реализовао је Европски ромски институт за уметност и културу Србије (ERIAC Србија) у знак сећања на побуну када се преко 6000 Рома 1944. године супротставило нацистима у концентрационом логору Аушвиц-Биркенау.



bottom of page