top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

У Дому Јеврема Грујића отворена изложба „Великанке српске културе”

У Дому Јеврема Грујића отворена је изложба „Великанке српске културе”, и то у сарадњи са Канцеларијом за културну дипломатију. Изложба ће трајати од 20. јануара до 27. марта. Изложбу је свечано отворила министарка културе Маја Гојковић.


Дом Јеврема Грујића у сарадњи са Канцеларијом за културну дипломатију представља вам славне жене наше историје које су својим делима, храброшћу и доприносом српској култури, али и целокупној српској историји, утицале на развој српске мисли и друштва уопште.


Често слављене у иностранству, а несхваћене у својој земљи, неретко у борби против патријархата, бирократије и неписаних правила, утирале су пут новим генерацијама, несвесним да за могућности које данас имају треба да захвале својим славним преткињама. Неке су биле слављене за живота, по некима се зову школе, болнице и улице, о некима се тек понекад проговори, а неке су остале заборављене.



Милица Стојадиновић Српкиња, Мина Караџић, Полексија Тодоровић, Драга Љочић, Бета Вукановић, Надежда Петровић, Исидора Секулић, Јелисавета Начић, Марија Мага Магазиновић, Видосава Ковачевић, Аница Савић Ребац, Зора Петровић, Десанка Максимовић, Лепосава Ст. Павловић, Милена Павловић Барили, Љубица Марић, Љубица Цуца Сокић и Соја Јовановић посетиоцима изложбе испричаће своје животне приче, судбине и постигнућа.


На изложби ће моћи да се види и велики избор личних предмета наших великанки, као што су виолина наше прве композиторке Љубице Марић, чија дела су изводили највећи светски оркестри, затим лични предмети Милене Павловић Барили, чувени шешир Десанке Максимовић…



Број имена и биографија које су ушле у селекциони процес далеко је шири и обухвата на десетине жена, које заслужују подједнаку пажњу попут ових осамнаест ВЕЛИКАНКИ пред Вама, које отварају врата према бескрајном океану женског културно-историјског наслеђа, према којем је тим који је радио на поставци изложбе, тек закорачио.


Током трајања изложбе, биће бројна предавања, представе, перформанси и тематске вечери, инспирисане њиховим делима.


Покровитељи изложбе су Министарство културе и информисања Републике Србије, Секретаријат за културу града Београда и Повереник за заштиту равноправности. Изложбу је свечано отворила министарка културе Маја Гојковић.



Партнери изложбе су Музеј града Београда, Спомен-збирка Павла Бељанксог, Галерија Милене Павловић Барили, Уметничка галерија Надежде Петровић, Галерија САНУ, Музиколошки институт САНУ, Музеј позоришне уметности Србије, Народни музеј Ваљево, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, Задужбина Десанке Максимовић, Галерије X Витамин, ШТАБ и Б2, приватне колекције, као и Матица српска и „Каква Женска!“.


Ауторке пројекта: Бранка Цонић, др Гордана Бекчић и Ружица Опачић

Ауторка поставке: Ружица Опачић

Директор пројекта: Алек Цонић

Менаџер пројекта: Катарина Урошевић

Технички директор: Никола Томашевић

Маркетинг и ПР: Валиант и Канцеларија за културну дипломатију

Креативни директор: Лазар Шећеровић

Дизајн: Славиша Савић




bottom of page