top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Турски песник Метин Џенгиз овогодишњи добитник Европске награде за поезију „Петру Крду”

Турски песник, уредник, есејиста, преводилац и новинар Метин Џенгиз (тур. Metin Cengiz) овогодишњи је добитник „Европске награде за поезију коју додељује Књижевна општина Вршац (КОВ).

Метин Џенгиз

Рођен је 1953. године у месту Голе (тур. Göle), које се налази у североисточној турској провинцији Ардахан, на граници са Грузијом и Јерменијом. Године 1977. завршио је Високу школу за основне науке и стране језике Ататурк универзитета у Ерзуруму. Дипломирао је 1987. године на Одсеку за француски језик на Мармара универзитету. Бави се писањем, књижевним превођењем и издаваштвом. Његове песме су објављене у бројним међународним часописима и преведене на више од 30 језика, међу којима су: француски, енглески, немачки, хинди, шпански, италијански, арапски, српски, јапански, вијетнамски…



Његова поезија проблематизује изазове традиционалних поетика, одражава реалност савременог света и покушава да их разради у складу са реалношћу живота, као рефлексију на песников унутрашњи свет. Познат по својим текстовима о поезији у свом раном периоду, песник је са својим теоријским чланцима и расправама о поезији постао један од пионира у овој области и то у периоду после 1980. године.


Последњих тридесет година посветио се писању поезије и промишљању о поезији. Као критичар, иза себе има обимно дело засновано на истицању значаја песничких слика у поезији, за шта највећу инспирацију проналази у делу великог турског песника Назима Хикмета. Такође је проучавао поезију са становишта песничких тема, као што су: религија, модернизам, социјализам, филозофија, али и са становишта песничког стила и форме.


Објавио је петнаестак књига поезије, преводе са француског језика, књижевне приказе и књиге из области књижевне теорије. Главни је уредник турског поетског часописа Şiirden, као и издавачке куће Şiirden Yayıncılık коју је заједно са својим сарадницима основао 2005. године.


За свој књижевни рад Метин Џенгиз је добио бројне престижне књижевне награде, како у Турској, тако и у иностранству. То су пре свега две најпрестижније песничке награде у Турској - награда „Behçet Necatigil”, награда „Melih Cevdet Anday”, те престижна међунаордна песничка награда „Tudor Arghezi” у Румунији.


Књижевна општина Вршац. дуги низ година додељује Европску награду за поезију. Досадашњи лауреати Европске награде за поезију су: Хусто Хорхе Падрон (Шпанија), Вјачеслав Купријанов (Русија), Јулијан Корнхаузер (Пољска), Штефан Аугустин Дојнаш (Румунија),Томас Транстремер (Шведска), Чарлс Симић (САД), Тито Патрикије (Грчка), Миодраг Павловић (Србија), Роберто Мусапи (Италија), Еуженио де Андраде (Португалија), Рајнер Кунце (Немачка), Тадеуш Ружевич (Пољска), Паво Хавико (Финска), Пол Малдун (Ирска/САД), Ана Бландијана (Румунија), Весна Парун (Хрватска),Петру Крду (Србија), Адам Загајевски (Пољска), Лидија Димковска (Македонија/Словенија), Љубомир Симовић (Србија), Ото Толнаи (Србија).


КОВ негује преводну књижевност, бави се проблемима авангарде, традиције, окупљајући истакнуте српске преводиоце који домаћу књижевност повезују са другим словенским и европским културама. Издања КОВ-а користе се у студијама и проучавању књижевности.








































































дну песничку награду „Tudor Arghezi” у Румунији.


bottom of page