top of page
  • Writer's pictureКултурне новине

Изложба „Етнографске мапе од 19. до 21. века” у Етнографском музеју у Београду

У Етнографском музеју у Београду, 21. децембра 2021. године отворена изложба „Етнографске мапе од 19. до 21. века, од материјалног ка дигиталномаутора Мирослава Митровића

Изложба даје на увид публици 120-годишњи рад Етнографског музеја, овог пута из угла документације. Од првих забелешки са терена, првих књига инвентара, промена које су се одвијале и стандардизовале, до комплетно завршеног процеса дигитализације документације. Финални производ дигитализације „Етнографске мапе“ биће приказан на изложби у видео окружењу. До сада је направљено 19 дигиталних мапа етнографских области из Србије чији ће положај моћи да се види на виртуелном глобусу Земље. Све мапе су информационо повезане са централним регистром предмета Етнографског музеја.


Поставку чини 19 дигиталних мапа етнографских области из Србије, чији се положај може видети на виртуелном глобусу Земље, које су састављене од предела, људи, обичаја, ношњи и предмета, документованих и сакупљених од стране српских научника крајем 19. и почетком 20. века на свим просторима где је српски народ живео.



Каталог за ову изложбу је урадио Зоран Ђорђевић, а за дизајн је заслужна Марија Јефтић. Овом изложбом Етнографски музеј приводи крају обележавање 120 година постојања ове културне институције.



bottom of page